Juoksufiiliksestä ja viime viikon lenkit

On se vaan jännä miten toisinaan juoksu lähtee heti ensi kilometrien jälkeen rullaamaan upeasti ja vauhtia on jopa hankala pidellä aisoissa. Toisella kertaa jalat taas on sementtiä alusta loppuun, eikä pääkään oikein lähde mukaan koko lenkkiin. Useimmiten syytkin on ihan selvät, vuorokauden aika, päivän syömiset ja juomiset, unen määrä ja laatu, palautuminen jne. Nämä kaikki vaikuttavat yhdessä ja erikseen suorituskykyyn, niin henkiseen kuin fyysiseenkin. Toisinaan tuntuu, että henkisellä suorituskyvyllä on valtavan suuri vaikutus siihen, miten lenkki lähtee rullaamaan. Joskus fyysinen suorituskyky on kohdillaan ja se menee henkisen edelle ja pian pääkin on mukana.

Oli lenkki hyvä tai huono, lopputuloksena yleensä on hyvä mieli. Ja sitten on poikkeuksia. Niin kuin nyt vaikka viime perjantai. Aamulla olin jo päättänyt, että illan suussa juoksen. Olo oli tahmea, eikä se siitä oikein iloksi muuttunut lenkin lähestyessäkään. Todella vastahakoisesti vedin trikoot jalkaan, hitaasti solmin lenkkarit. Oli taas kuin joku tuntematon voima olisi pakottanut minut toimimaan hidastetusti. Suunpielet taisivat peräti olla alaspäin astuessani ovesta ulos. Sää oli mitä mainion, aurinkokin vielä vähän paistoi. Minua ei vaan huvittanut. Intoa ei yhtään lisännyt se, että edessä oli vetoja. Juoksin silti, mutta kaikki oli kyllä vastaan, eikä niistä vedoistakaan oikein mitään tullut. Ei olut paukkuja. Hitokseen kirin ja silti nopeimmat kilometrit tuli vedettyä vain himpun verran alle 6 minuutin vauhdilla. Edes lenkin loppuminen ei hymyilyttänyt. Joskun näinkin.
Kevät! Perjantai-illan aurinko lenkkiseurana

Onneksi on parempiakin päiviä, oikeastaan enimmäkseenhän ne on parempia päiviä. Jo seuraavana päivänä helpotti. Lauantaina odotin jo aamusta pääseväni kevään ensimmäiselle vähän pidemmälle lenkille, vaikka sekään ei ollut minuksi mikään hölköttelylenkki. Ohjelmassa oli lämmittelyt sekä jäähdyttelyt ja niiden välissä vajaa tunti menoa tavoiteajalla. Aika tiukkaa, mutta nyt hymyilytti, sillä en ole ikinä aiemmin noinkaan pitkään juossut tuolla vaudilla.

***

Kokonaisuudessaan viikon liikunnat olivat varsin yksipuoliset ja riittämättömät, tavoitteet jäi toteutamatta tällä kertaa:

Ma ---
Ti  ---
Ke      6,5 km 00:45:13   6:59/km
To ---
Pe     5,16 km 00:34:35   6:44/km
La   10,02 km 01:05:41   6:33/km
Su     6,01 km 00:43:01   7:09/km
         Venyttely 40 min

Kommentit

Suositut tekstit