Kapselivaatekaappi

Painonpudotukseen liittyy olennaisesti jonkinlainen muutos vaatekaapissa. Tai ainakin se olisi toivottavaa. Itselläni kävi viime keväänä useat vaatteet isoiksi, eron huomasi erityisesti housuissa, joissa saatoin syksyllä käyttää jopa kaksi numeroa pienempiä kokoja. Loppusyksystä toki useimmat näistä uusista vaatekaappaleista olivat jälleen turhan tiukkoja. Valitettavasti saatoin kaivaa taas sieltä kaapin perältä niitä isoksi jääneitä vaatteita. Lopputulemana syksyllä oli vaatekaapissa aikamoinen sekamelska. Jo kesällä törmäsin jossain blogissa kapselivaatekaappiin ja huomasin myös tuttavani toteuttavan sitä. Pitkin syksyä olen keräillyt tietoa asiasta ja valkannut Polyvoresta kivoja asuyhdistelmiä. Joululomalla oli vihdoin aikaa laittaa suunnitelmat käytäntöön.



Mitä se kapselivaatekaappi sitten on?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kapselivaatekaapin idea on karsia vaatekaapinsisältö rajattuun määrään vaatekappaleita aina yhdeksi sesongiksi, eli on erikseen talvi-, kevät-, kesä- ja syksykapselit. Kapselin vaatekappaleiden lukumäärän voi rajata esim. 30 tai 40 vaatteeseen, tarkka määrä ei ole olennaisinta. Tarkoitus ei ole ostaa jokaiseen sesonkiin kymmeniä uusia vaatekappaleita, vaan kapselista karsitaan eli säilötään talteen sesonkiin sopimattomat vaatteet ja mahdollisesti säilöstä otetaan tilalle uuteen sesonkiin sopivia vaatteita. Kapselia täydennetään ideaalitilanteisssa sesongin vaihtuessa muutamilla uusilla tarkkaan mietityillä vaatekappaleilla. Vaatteiden tulee luonnollisesti olla mahdollisimman hyvin toisiinsa sopivia, sääntönä voidaan pitää esim. sitä että kukin alaosa sopii vaikka viiteen yläosaan.  Kapselin vaatekappaleiden lukumäärään ei sisällytetä yövaatteita, alusvaatteita eikä vaikka urheiluvaatteita.
Tästä lähdettiin


Itse aloitin nyt varsin maltillisesti jos maltilliseksi voi kutsua sitä, että kannoin H&M:lle kaksi jätesäkillistä vaatteita (tiesittekö muuten, että kierrätettäväksi kelpaavista tekstiileistä, siis myös rikkinäisistä, saa hemppalassa 15% alekupongin per sinne viety kierrätyskassi!). Maltillisesti siinä mielessä, että aioin olla rajaamatta vaatekaappiani liikaa. Lopulta sinne jäi kuitenkin vain 30 vaatekappaletta ja lisäksi kymmenkunta olo/vapaa-ajanvaatetta. Iltapuvut ja muut juhlavaatteet ovat ulkona näistä laskuista, niitä säilytänkin ihan muualla kuin omassa vaatehuoneessa. Kymmenkunta vaatetta päätyi odottelemaan seuraavia sesonkeja vaatekaapin ylähyllylle.  Uusia hankin, mahdollisimman tarkkaan harkiten, viisi vaatetta. Lopputuloksena minulla on nyt vaatekaapissani kuudet housut, yksi hame, neljä mekkoa, kuusi pitkähihaista paitaa, joita voi käyttää ilman jakkua, neljä hiatonta jakkujen/neuleiden alle, neljä jakkua/neuletakkia ja kaksi bleiseriä sekä pari ponchon tapaista vaatetta. Näistä lähes kaikki voi käyttää toistensa kanssa. Sinällään vaatekaappini näyttää aika tylsältä, värit ovat mustaa ja valkoista, raita rulettaa edelleen. Talvikapselissa kameli tuntuu olevan se minun juttu, tykkään siitä enemmän nyt blondina jostain syystä.

Vaatehuone raivattu, odottaa vielä taianomaista muutosta minipukeutumistilaksi


Kapselivaatekaapin ajatus lienee se, että sen käyttäjällä ei pitäisi olla yhtään vaatekriisiä (tämä ei liene mahdollista), aina löytyy kaapista sopivia yhdistelmiä. Itselläni tuntuu nyt hakeutuvan koko ajan päälle tuo yksi mekko eriväristen sukkahousujen ja huivien kera, ihanan helppoa, joskin vähän tylsää. Lisäksi rahaa pitäisi säästyä kun ei tule kuljettua huvikseen shoppailemassa, eikä hutiostoja pitäisi tulla kun suurimmaksi osaksi tulevat hankinnat mietitään etukäteen. Itse en kauheasti nauti vaatteiden shoppailusta, joten tämä on minulle ihan tervetullutta, en menetä mitään. Itse tavoittelen erityisesti tuota säästöä ja sitä, että hiljakseen olisi mahdollista päivittää vaatekaapin sisältö mahdollisimman ajattomaksi ja laadukkaaksi.

Mitä jäi jäljelle


Tämän viikon asut, maanantaina haaremuhousut, tiistaina "nahkahousut", eilen kamelia ja tänään  lempimekko



Viime viikon asuja


Kommentit

  1. Tuohon pitäisi itsekin pyrkiä. Vaatekaappia olen alkanut karsia, mutta tekemistä on vielä paljon. Todella kivoja asuja. Tykkään kaikista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi! Tää on kyllä kätevää, tosin voisin kai karsia vielä vähän lisää...

      Poista
  2. Vitsit, miten siistiä! Mun vaatekaappi on täynnä kokoja xs-l... Pitäis varmaan vähän siivoilla. Tällä hetkellä ei todellakaan noi xs-s vaatteet mahdu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvällä omalla tunnolla pois vaan ja sitten voi iloisesti keväällä taas yllättyä kun omasta kaapista löytyy kivoja vaatteita, jotka oli jo unohtanut!

      Poista
  3. Aivan huippua! Mun niin pitäisi tehdä sama. Noh, nyt on tämä pienentymisprojekti edessä, että ehkä pari kuukautta odottelen... vaikka eihän olomuoto tästä tule radikaalisti muuttumaan. Kivannäköisiä asuyhdistelmiä sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun kohdalla muutos ei varmasti enää ole niin radikaali, ettetkö voisi tätä jo toteuttaa. Sitäpaitsi, yksi kapseli on käytössä vaan kolmisen kuukautta, joten siitä vaan! Vähän työläs aloittaa, mutta lopussa kiitos seisoo! Joka aamu :).

      Poista
  4. Hei, löysin tänne Alku-ryhmästä, tämäntapaista vaatehommaa olen yrittänyt toteuttaa viime keväästä lähtien, tosin kun olen hieman huono pitämään yllä järjestystä, olen liukunut hiljakseen vanhaan kaaokseen.

    Tosi hyvä kirjoitus ja tsemppiä tähän järjestyksen ylläpitoon. Tosi kivat asukuvat!

    Anne /Tavisvägeniltä raikaa
    blogit.savonsanomat.fi/tavisvagenilta-raikaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anne, kiitokset kommentista! Tulen varmasti vastavierailulle. Toivon kovasti, että tämä pysyy yllä, toistaiseksi tuntuu ihan mahtavalle :).

      Poista
  5. Moikka! Mitä olet tykännyt kapselivaatekaapista nyt kun se on ollut tovin käytössä?
    Facebookista löytyy nykyään aiheelle omistettu suomalainen ryhmä, Capsule wardrobe Finland, jos joku aiheesta kiinnostunut/innostunut täällä kaipaa keskusteluseuraa:)

    Terveisin,
    Iina
    kapseliluukki.blogspot.fi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit